субота, 28. август 2021.

Славимо Пресвету!



 



     Данас прослављамо велики Богородични празник, Успење Пресвете Богородице или народски познато као Велику Госпојину - телесну смрт Богородице и велико чудо након тог догађаја. Овај светли Празник има сличан карактер као само Васкрсење јер представља победу живота над смрћу.
Господ наш Исус Христос није дозволио да тренутак умирања Његове Мајке, тј. разлучења душе од тела, Њој буде и најмање са неким болом или страхом од неких напада демонских кнезова као код свих других људи јер знамо да, по Предању, сви људи се након смрти сусрећу и са појавом демона на митарствима (тј.степеницама где се откривају сви наши неокајани греси у току овоземаљског живота), већ је Мајци указао највећу част и славу уз величанствени догађај отварања Неба када је Он сишао кроз кров куће где је Пресвета на одру лежала и уз пратњу, и хорско појање и слатки миомирис, хиљада и хиљада Анђелских сила и многих Светих Отаца и Светих Матера, узео душу Њену у своје наручје.
Претходно је Господ најавио Богородици смрт телесну  преко Арханђела и уочи самог чина разлучења душе од тела говорио је да се не боји и да слободно крене ка Њему, од земље ка Небу. То је прво чудо овог Празника.
Још многа чуда су се десила тог дана о чему треба читати у Житијама Светих поводом данашњег Празника.
Коначно, тело Богородице није видело труљења јер је узнето (успето) на Небо.

Богородица је увек са нама и највећа је молитвена заступница пред престолом Творца. Она је часнија од Херувима и славнија неупоредиво од Серафима и зато је ми славимо и увек ћемо је славити!

Свим хришћанима честитамо овај Празник, на здравље и спасење!

Нема коментара:

Постави коментар