субота, 20. фебруар 2021.

Архиепископ Хризостом, митрополит Тивон - 12 година вођства Цркве Христове!

 

 Биографија (укратко): Његово Високопреосвештенство, архиепископ Атински и целе Грчке, поглавар Цркве ИПХ (Истинити Православни Хришћани или овде познати као грчки старокалендарци или као "зилоти матејевци-григоријевци"), господин Хризостом митрополит Тивски и Левадијски (или само: Тивон) рођен је 1941. године у селу Ропото у Трикали као Христо Цанис.

Од своје ране 18. године жудио је за монашким животом, па је као монах почетник ступио у историјски познати свети манастир Преображења Господњег у месту Кератеа на Атици, а касније тражећи веће подвиге у аскетском животу, отишао је на Свету Гору Атонску. За ђакона и свештеника (јеромонаха) рукоположен је 1970. године од митрополита Патре г-дина Андреја. На Светој Гори живео је подвижнички поред старца строгог келиота и монаха о.Климента из свете келије „Рођење Христово“  на Катунакији, а 1995. године, након упокојења старца Климента, постављен је за старешину Братства. Поред других врлина истакао се и као добар иконописац и иконолог. 

Неколико пута Свети Синод га је предлагао у чин епископа, али он није прихватао ову част из смирења, док коначно, након великог притиска других архијереја, није рукоположен за епископа Тиве и Левадије, по старом календару 24. фебруара 2005. године од стране митрополита Григорија Месинијског (тада поглавара Цркве ИПХ) и осталих епископа из Синода. Након блажене смрти митр. Григорија Месинијског, који је чврсто исповеднички држао кормило и водио брод Цркве, наследио га је 2009. године као поглавар односно архиепископ Атински и целе Грчке. Имендан слави на празник Светог Јована Златоустог (Хризостом на грчком значи Златоусти) 14. новембра по старом тј. отачком календару.

Овог месеца се навршава 12 година откако је архиепископ Хризостом на овом светом трону и ми желимо њему добро здравље и године живљења по вољи Божијој, да истраје у овој светој борби за истину Православља, чувајући апостолско и саборно догматско-канонско учење Цркве и да благодаћу Божијом надвлада сва искушења. Надамо да ће и даље држати кормило Цркве као и сви његови претходници.

Многаја љета, владико!

+++

Времена јесу тешка, живимо већ више деценија као у некој оази окружени језивим свеопштим духовно-моралним отпадништвом (апостасија) а у црквеном смислу се то огледа апостасијом међу свим званичним или државним помесним Црквама чији су јерарси и остали црквени клир прихватили свејерес екуменизма, односно "теорију грана" и многа друга зловерја и због чега су милионе људских душа одвојили од духовне заједнице са Богом и Светих губитком благодати у светотајинствима. Због свега тога су и у овим последњим деценијама и годинама констатоване многе одлуке са светих Васељенских Сабора где су утврђивањем јасног хришћанско - православног учења, и светог предања, Свети Оци осудили и предали анатемама јеретике свих врста и ми то овде потврђујемо речима: трипут Анатема!

 Сада је, како изгледа, нарочито тешко у времену биолошко-хемијског рата, вештачко-плански изазване пандемије вируса короне иза чега се крију мрачни циљеви светских злотвора, јудејских и других моћника, о чему смо овде помињали. Ипак, прихватајући по Божијем Промислу своје лако крстоносно бреме верујемо у силу Божију, верујемо у Господа нашег Исуса Христа, Пресвету Богородицу и све Свете да ћемо се избавити од сваког зла, од свих замки ђавољих и изаћи у борби као победници.

Црква Христова као непобедива Тврђава Истине, са свим својим црквеним клиром и верним народом мора остати и даље борбеног карактера, не сме поклекнути пред лукавим антихришћанским утицајима јер је као Војинствујућа на земљи док је Небеска она која слави - Торжествујућа. Љубећи Бога љубимо и ближње.

Живело Православље!



Хришћанско Братство Крста

 




Нема коментара:

Постави коментар