уторак, 14. септембар 2021.

Црквена нова година и нова дешавања у Цркви ИПХ (грчки матејевци-григоријевци)


      Начало индикта или почетак нове црквене године, као празник, води порекло још из периода када је Господ ушао у јеврејску синагогу и прочитао речи од пророка Исаије који је најављивао долазак Месије. Званично је Први васељенски сабор донео одлуку о празновању које означава литургијски циклус.

Помолимо се Богу за општи напредак у овој новој црквеној години!

                                                                +++

Широм света православни епископи и остали свештенослужитељи су вршили богослужења у минулим данима: од Аустралије до Америке, од Белорусије до Грчке. У граду Атини (кварт Руф), служена је Света Литургија за празник Усековања главе Св. Јована Крститеља. Службу су вршили архиепископ г.г. Хризостом Тивејски и митрополит Атички г.г. Козма са другим клирицима. 


                                                                      +++

Једна тужна вест. Упокојио се јеромонах Теофилакт (Хантонас) у 81.години живота. Овај ревносни свештеномонах трудио се да угоди Богу служећи као добри пастир свог верног народа у округу Козанија и Сервије (северозападни део Грчке). Био је педантан и перфектан као свештенослужитељ. Оболео је и ослабио у ногама. Смиравао се у подвизима и одбијао од Синода предлоге да постане епископ. Вечни спомен!

                                                             о.Теофилакт


Са сахране о.Теофилакта:




+++


Нема коментара:

Постави коментар