уторак, 14. септембар 2021.

30 година од Гишкине смрти - "Vivil il Comandante!"

 




         Ђорђе Божовић Гишка (1955. -1991.) славни командант војне формације "Српска Гарда" погинуо је 15.септембра 1991. године на ратишту у Госпићу, дан уочи свог 36.рођендана. Прошле су три деценије од тада. О самом тренутку његове јуначке погибије постоји неколико верзија. Једно је сигурно да је убијен са бочне стране док је позивао своје Гардисте да крену за њим.

О узроцима и поводима за физичко смакнуће водећих људи Гарде писали смо 4.августа у објави о погибији команданта Бранислава Матића Белог. Које су то идеје и циљеви Гарде такође смо поменули, а могло би се о томе још много причати.

Укратко и ово да поменемо да идеал сваког ратника-Србина буде по замишљеном обрасцу (архетипу): понашања свештеничка, душе девојачке и срца Обилића. 

Да кажемо и ово: "Српска Гарда" је била војна формација која је ратовала по свим међународним конвенцијама - држали су се, колико је год то било могуће, свих хришћанских и људских принципа ратовања, нису чинили ниједан злочин. Укупно је страдало 39 војника и хероја Гарде на бранику Отаџбине и рода свог. 

Истина да је међу војницима било један део људи из претходног бурног начина живота, односно живљења ван закона, почевши од самог Команданта који се неких делова своје прошлости јавно стидео и покајао, али и велики број родољуба домаћина који су водили увек миран живот. Они нису желели тај рат, већ праведан мир за све људе али судбина, односно кажемо: Божија Промисао била је таква. Свима њима Србија је била у срцу и због ње су живели и животе своје дали! 

Овде завршавамо речима команданта Ђорђа Божовића: "Смрт је само степеница више." 

Молимо се Господу да Ђорђу и свим осталим војницима, и свима другима страдалима на правди Бога у том грађанском рату, превиди све личне заблуде и грешке и помилује њихове душе по великој милости својој. 

                                                               +++

       Хајдуци нашег времена и бунтовници против сивила комунистичке свакодневнице:  Гишка, Бели, Милован, Јоца, Кнеле и други.  

 



Последња слика Команданта, уочи погибије. 
Ратник и верник: 


Живиш Команданте!


Нема коментара:

Постави коментар