петак, 10. септембар 2021.

Празник Усековања - једнодневни пост

 


    Црква Христова празнује 11.септембра (по новом тј. световном календару) спомен на страдање Господњег Претече - Светог Јована Крститеља коме је одсечена глава и по том догађају празник се назива Усековање главе Св. Јована Крститеља.

Прописан је, по типику, строги једнодневни пост, скрушено, молитвено и побожно, сем ако празник пада у суботу или у недељу јер онда се разрешава на храну са уљем. 

О овом празнику треба детаљније читати у Житију Светих или у Прологу.

Ми ћемо само овде казати да против Бога и Божијих угодника не може нико ратовати а да не буде сурово кажњен. Тешко је пасти у руке Бога Живога, како каже истинита библијска реч. То се десило свим злочинцима, попут Ирода и Иродијаде, који су Светог Јована оковали у тамницу и учествовали у његовом погубљењу.

И данас, у овом времену ковид-тираније, многе савремене бесне Иродијаде хуле и покушавају да сатру Православље али то им неће успети. Нису свесни свога греха, мада ми свима желимо да се искрено покају јер је човек створен по подобију Божијем а Господ се разапео за све људе овог света. 

                                                                   +++ 

    Од актуелних друштвено-политичких догађања за овај празник издвајамо најављени грађански еколошки бунт са називом "Устанак за опстанак - народ против Рио Тинта". Многе познате јавне личности позивају народ на овај важан скуп који се тиче једног од најважнијих питања а то је биолошки опстанак нације јер, знамо, да поједине компаније попут "Рио Тинто" (о чему смо овде раније писали) својим истраживањима и радовима прете да униште нашу природу, изворе воде и земљу.

Корумпирана и уцењена наша власт одобрава све најгоре зарад свог личног опстанка и каријере, не марећи за будућност нашег народа. Такође, они су ранијих дана намерно скретали пажњу јавности од важних проблема на неке сасвим небитне или мање битне догађаје (нпр. устоличење једног екуменистичког митрополита у Црној Гори и дизање националних тензија по договору са тамошњим председником Ђукановићем са којим функционишу по принципу из физике: "спојених судова").

Што се тиче самог овог протеста: ми подржавамо сваку искрену борбу против сваке врсте зла, али нисмо идеолошки у сагласју са организаторима протеста и имамо одређену врсту опреза јер се до сада показало много пута да су лажне вође (или неки директно инсталисани) истрошили много народне енергије и по задатку довели народ на руб велике резигнације и очајања. Ипак, верујемо у Бога да ће једном и у Србији истина победити а слобода осванути! 



    

1 коментар:

  1. Постоје више врсте икона које изображавају овај празник и Претечино страдање. На некима се приказује како Св.Јован са ангелским крилима држи у рукама своју главу а то говори о његовој бесмртној души јер крила означавају бестелесност. А на неким иконама се приказује само његова одсечена глава или је насликан у тренутку одсецања главе заједно са извршиоцима његовог погубљења и слично. Све такве иконе су канонске и православне.

    ОдговориИзбриши