четвртак, 29. април 2021.

У сусрет Васкрсу

 

                                    

                                                                   Силазак Господњи у Ад

        

  У овим данима Страдалне седмице као хришћани смо учесници у Христовим страдањима да би били причасници Његовог Васкрсења. Господ наш Исус Христос је ради спасења људског рода претрпео највеће муке до Голготе и на Голготи. Ипак, Господ  је победио смрт и дао наду свим људима да могу заслужити живот вечни ако се својом вером и делима тог дара удостоје. 

Да није Христос васкрсао узалуд би била вера наша, као што каже Свети апостол Павле у својој посланици (Прва Коринћанима 15, 14-17).

Нови Завет, нови завет Бога са људима, доноси свима спасење. Сви старозаветни пророци и други људи, иако верујући пре Христа умрли, били су у Аду (пакао) и чекали своје избављење што показује ова горња икона Велике Суботе - Силазак Господњи у Ад.

На жалост, често можемо видети да се икона Силаска Господњег у Ад, која је уствари празнична икона Велике Суботе, приказује у многим црквама и на фрескама као икона Васкрсења. То је погрешно и то је углавном наслеђена сликарско-историјска грешка а било би још погубније да је догматска грешка, тј. да неко стварно помисли да је Христос силаском у Ад уствари васкрсао? Неко на то покушавајући да се оправда каже: "Па и силазак Господњи у Ад је уопште део празника Васкрса", а ми кажемо: "Па и Велики Петак је онда део Васкрса, ако ћемо по тој логици, па онда хајде да икону Великог Петка где је Христос разапет на крсту прикажемо као икону Васкрса?"

Наравно,  Христос није васкрсао ни у Велики Петак ни у Велику Суботу већ је тада лежао телом у гробу а у Велику Суботу је душом сишао у Ад да би проповедао Јеванђеље и свим оним душама које су тамо пребивале. Ових дана за хришћане још увек траје прописани најстрожији пост.

Кад кажемо "Васкрсење" мислимо на Христово телесно подизање, односно оживљавање телом јер душа је бесмртна и не може да умре. Христос је као човек умро телом а као Бог васкрсао из мртвих у недељу, од смрти трећег дана, у зору пре поја петлова.

 Свети Оци су о свему томе (и о правилним називима икона) детаљно објашњавали на Васељенским Саборима, што је сачувано у многим документима и изворима.

                                                           +++

Припремајмо се за сусрет најсветлијем празнику Христовог Васкрсења и побожно рецимо: "Слава ранама Твојим, Христе! Слава великом трпљењу Твоме, Владико! Поклањамо се страдањима Твојим, Христе! Покажи нам и славно Твоје Васкрсење!" 





Нема коментара:

Постави коментар