петак, 2. април 2021.

Великопосна молитва - дисање душе

 






   Великопосна молитва Преподобног Јефрема Сирина чита се често у овим данима Великог (Часног) поста који још траје. 
Молитва се практикује приликом богослужења или као део домаћег молитвеног правила код православних хришћана. 
Ова молитва има изузетан значај за духовно напредовање свих хришћана иако уопште молитва као таква није сама по себи циљ већ средство којим се долази до циља. Коначан циљ на овом свету је усавршавање у љубави, очишћење од грехова, просвећење и обожење, да би пожњели спасење душе на другом свету. 
Великопосна молитва Светог Јефрема се може, у кућном односно келејном правилу, изводити више пута уз чињење метанија односно земних поклона у данима од понедељка до петка. Суботом и недељом се чине само појасни поклони. Постоји неколико сличних верзија ове молитве, иако се разликују у неким речима суштина је иста. Ми ћемо овде показати једну такву молитву:

"Господе и Владико живота мога: духа лењости, чамотиње, пожуде и празнословља не дај ми!

Духа чистоте, смиреноумља, трпљења и љубави даруј мени, слуги Твоме!

Да, Господе Царе, дај ми да уочим прегрешења своја и да не осуђујем брата свога, јер си благословен у векове векова! Амин."

Након сваког пасуса ( тј.дела) молитве врши се један земни поклон или метанија. То је три таква поклона.
 Затим се учини дванаест таквих поклона уз речи: "Боже, очисти ме грешног/грешну и помилуј ме!". 
И онда на крају се прочита цела молитва (сва три пасуса) и учини један такав поклон. То је све укупно 16 земних поклона или метанија ( мада, постоји мала разлика између земног поклона и метаније али то нећемо сада акцентовати).
 Ово све се може чинити више пута дневно, кад год смо у прилици, а најбоље увече пред спавање уз вечерњу односно повечерњу молитву. Само вршење молитве, која по Светим Оцима представља "дисање душе", треба чинити колико год је могуће са пажњом јер мисли нам природно ( или због демонских напада) могу одлутати.
Поента је да то што читамо заиста тражимо од Бога, да нам не буду речи као пара која нестане у ваздуху, већ да имамо свест о томе и о смислу покајања и преумљења.
О значају ове молитве за духовни живот и уопште о Великом посту треба читати светоотачква дела од древних Светих Отаца, потврђених и искусних духовника који су о тој теми објаснили до детаља.

Нема коментара:

Постави коментар