среда, 17. мај 2023.

Важни црквени празници - неке актуелности из живота Цркве ИПХ

Христос васкрсе! Ваистину васкрсе! Славимо Васкрсење Христово и поздрављамо се тако до празника Вазнесења Господњег, односно касније до Духова - Тројице. А може и даље, током целе године.

Широм света прослављен је највећи празник Васкрс у храмовима Цркве истинитих православних хришћана (ИПХ, старокалендарци, зилоти матејевци-григоријевци).

У грчкој митрополији Месинији, на југозападу Пелопонеза, код Каламате у манастирском храму Часног крста, торжествено је литургијски слављена победа над смрћу - Васкрсење Христово. Васкршњу службу са литијом водио је митрополит Јаков Месинијски.




За празник Светог великомученика Георгија Победоносца (Ђурђевдан) вршиле су се богослужења и прославе широм Грчке и других земаља. У тесалијском граду Лариса такође се славило. Службу је предводио архиепископ ЦИПХ, митрополит Фтиотидски Игњатије.


Седам дана од Ђурђевдана, тачније 13.маја по световном календару литургијски је прослављен имендан владике Јакова по Светом апостолу Јакову Зеведејеву.

И овим путем наше Братство честита имендан митрополиту Месинијском г-дину Јакову са жељом да му Бог подари снаге и здравља да истраје на путу исповедништва вере у овим тешким временима. Χρόνια πολλά! Многаја љета!


                                                                          +++

Нема коментара:

Постави коментар