среда, 16. јун 2021.

Сигуран град или град робова - свеједно, јер Huawei профитира

 




Овде преносимо један чланак из новинских интернет портала, у питању је тема о увођењу биометријских камера које имају софтвер за препознавање лица грађана а пројекат се зове "Сигуран град ". 

Наводно циљ је да се подигне ниво безбедности и сигурности живљења у Београду али постоји оправдана бојазан о могућностима разних злоупотреба нарочито о слободи приватности људи.

С обзиром да актуелне мере о здрављу, између осталих, ношењем маски преко лица су се показале бесмисленим, да ли ће бити смислено да сада носимо маске, качкете и тамне наочаре када се крећемо по граду како би колико-толико сачували своју приватност?

Чланак са портала:

"Посланици ЕП су забринути због кинеског пројекта и хиљаде постављених камера опремљених системом за препознавање лица у Београду.

Европски парламент помно прати присуство високе кинеске технологије за надзор у Србији, који укључује хиљаде постављених "паметних" камера које су опремљене напредним системом за препознавање лица, рекла је посланица Европског парламента Гвендолин Делбо-Корфилд за Еурактив.

Портал Еурактив подсећа да српска влада активно ради на реализацији надзорног пројекта „Сигуран град“ од 2019. године у Београду.

Наводи се да је Влада Србије овај пројекат, који спроводи компанија Huawei, окарактерисала као поверљив, и да је избегла јавну расправу о потенцијалним бенефитима и ризицима.

Систем за препознавање лица је у стању да препозна особу са слике или видеа путем упоређивања црта лица људи са онима из базе података.

Овај систем се масовно користи у Кини, док у Европи изражавају велику забринутост према оваквој „орвеловској“ новини, истичући потребу да се овакав пројекат прво мора ставити под законске оквире који штите људе од злоупотреба и њихову приватност.

По њеним речима, циљ оваквог пројекта је имати тоталну контролу над становништвом и не дозволити да се чују другачији гласови, што је већ успешно тестирано у Кини.

„Ми још нисмо упознати са тим како је ова опрема набављена.

С обзиром да је ово најсофистициранија опрема на тржишту и даље није јасно како ће се одржавати. Ми се надамо да ће нам власти у Србији разјаснити ове ствари“, рекла је чланица Европског парламента, оцењујући да је то део амбиције Кине да отвори врата до источног дела Уније, укључујући и Мађарску.

Еурактив је питао за коментар владе Србије и Кине, као и компанију Huawei, али до објављивања текста није било одговора.

Делбо-Корфилд је за Еурактив рекла да је на једном од састанака, српски званичник рекао да ће Београд бити град у ком ће „сваки ћошак бити покривен камерама“.

„Испрва није схватио шта је рекао, али се потом вероватно гризао за језик због тога“, рекла је она.

Она је истакла да су посланици Европског парламента из разних политичких група написали писмо у вези са овим проблемом министру унутрашњих послова Александру Вулину, али да и даље чекају одговор. Између осталог, посланици су питали о плану Србије да прошири систем надзора на друге локације у земљи.

Александар Вулин: Око 100.000 евра биће издвојено за постављање видео надзора у Врању

За унапређење безбедности саобраћаја у Врању ове године би требало да буде издвојено 24 милиона динара, а највише новца и скоро половина од укупних средстава (11,5 милиона), предвиђена је за постављање видео надзора, што је пре мање од месец дана најавио током посете Врању најавио министар Александар Вулин.

Најаве о камерама на већим раскрсницима и у близини школа стигле су недавно од министра унутрашњих послова Александра Вулина." 

У овом чланку видимо да су посланици Европског Парламента тобоже забринути за приватност грађана, као да по Европи нема оваквих сличних кршења приватности под плаштом сигурног живљења. Пре ће бити да је у питању политичко-економско-трговински рат између Запада и Кине јер видимо да Кина, по утицајем глобалистичке олигархије, убрзано напредује у сваком смислу, поготово у војно-техничком и информационом.

И ова актуелна "пандемија", по разним показатељима је такође један параван иза кога се води прикривени политичко-економски рат који може у датом тренутку да прерасте и у отворени војни сукоб. 

Поробљавање човечанства се наставља, Србија је и по овом питању (као и по вакцинацији) изабрана као пробни експеримент.


Нема коментара:

Постави коментар