субота, 19. јун 2021.

Срећан празник Духови!



      Уредништво блога Син Отаџбине свим хришћанима жели срећан празник рођења Цркве Христове - Педесетницу, дан када је Дух Свети сишао на апостоле у облику пламених језика којима је ширена истина Јеванђеља по целом свету (Дела апостолска 2, 1-21). Као што је Вавилонска кула била симбол зла и неразумевања међу људима, тако је сасвим супротно Педесетница симбол међусобне љубави и разумевања без обзира на језике којим људи говоре.

Овај величанствени и веома мистични празник је практично рођендан Цркве Христове, Цркве спасоносне - Невесте Христове, новозаветне Нојеве Барке на којој, ако останемо верни Њој, можемо достићи вечно спасење у Царству Небеском након завршетка овог нашег кратког овоземаљског живота. Основни услов за спасење је наше вероисповедање, други услов су наша дела али вероисповедање је ипак темељ спасења.

Овај светли празник се зове и Духови или Тројице, слави се три дана, а у Православној Цркви по правилу се по манастирским, градским и сеоским црквама, храмовима и параклисима као главна празнична икона првог дана поставља оваква горња икона "Силазак Духа Светога на апостоле" где је Пресвета Богородица са апостолима и Дух Свети благодаћу силази на њих. Богородица је заиста, историјски потврђено, присуствовала том Сабору и правилно је да се на иконама изображава заједно са апостолима.

Поред ове иконе треба истакнути и композицијску икону новозаветне "Свете Тројице" (насликан триипостасни Бог,  у три Лица: са једне стране Богочовек Господ наш Исус Христос - Син Божији неописив по Божанству али описив по људској природи, затим са друге стране Бог Отац неописив по Божанству али симболично приказан као Старац Данима јер је тако приказан у многим визијама светих пророка и у средини Дух Свети неописив по Божанству али симболично приказан као голуб јер се тако приказао људима при објави Тројичности на празник Богојављења када је Господ Исус крштен у реци од стране св.Јована Претече). Такође, за овај празник, посебно поштовање треба указати и икони старозаветне Свете Тројице - "Гостољубље Авраамово" иако ова икона не припада новозаветној реалности.

Временом, у свето Предање прихваћена је и икона Педесетнице где Свети апостол Павле је насликан како присуствује Педесетници иако он у то време није ни био хришћанин а камоли апостол. Та икона је чешће присутна иако историјски није тачна али има своје догматско утемељење (тј. због значаја апостолске мисије Светог апостола Павла). Проблем је ако неко се супроставља прототипу иконе (са Богородицом) и инсистира на неким својим искривљеним и неправославним теоријама. Свети Синод Цркве ИПХ (матејевци-григоријевци) је по овом питању, као и по свим осталим важним црквеним питањима, донео праве одлукe у духу Православља. 

Црква Христова је омеђана својим учењем, усменим и писаним светим Предањем, догмама и канонима, утврђеним од апостолских времена на разним Саборима као и на каснијим Васељенским и Помесним Саборима одржаним од 4. века па све до 12.века, на коме је учествовало и саборовало на хиљаде Светих Отаца. Данас, само у таквој Цркви, која се држи учења и праве вере, постоји спасоносна светотајинска благодат која хришћане просвећује, очишћује од грехова и обожује. Кроз црквени живот ми се у ствари припремамо за вечност.

Црква Христова ће, по нелажном обећању Господњем, опстати до краја овог света, без обзира колико верних својих буде имала! 

Црква Христова је непобедива Тврђава истине. По казивањима Светих Отаца од Цркве Христове нема ништа јаче на овом свету!

Срећан Празник! На многаја љета!


"Пресвета Тројица и крунисање Богородице" - икона којом се осликава крунисање Царице Небеске, од Тројичног Бога.
 

Нема коментара:

Постави коментар