субота, 15. јануар 2022.

Срећна Нова 2022. година!


    Уредништво блога и наше Братство честита Нову 2022. годину свим хришћанима, истинским православцима и свима који поштују Јулијански и светоотачки календар. Нова година по Јулијанском календару у Србији зове се и као Православна или "Србска Нова година" и дуго векова се у Србији поштовала и као државни календар практично све до стварања Југославије и прихватања међународног календара који се заснива на Григоријанском односно папском или тзв.новом календару.

Свима желимо пуно успеха, пре свега здравља и радости!

Ову традицију морамо чувати и поштовати, по угледу на наше претке.

На дан (14. јануар по н. календару) када се слави Нова година у Православној Цркви се обележава празник Обрезања Господа нашег Исуса Христа и исти дан се поклапа са празником Светог Василија Великог за који се везују и народни обичаји попут "василице" и ово је једна од крсних слава заступљених у Србији.

                                                         +++

Широм братске Грчке, али и у Белорусији, Румунији, Украјини, Молдавији и другим земљама до Канаде и САД - прослављена је Нова година у молитвеним богослужењима и пригодним свечаностима. У митрополији Атике и Мегариде, након богослужења, пресечен је славски колач тзв.Царска пита као део традиције код грчких старокалендараца. Колач је пресекао митрополит г. Козма Атички у присуству својих верника.





Нема коментара:

Постави коментар