петак, 31. децембар 2021.

У сусрет Божићу и Новој 2022.години


       Још 7 дана остало је до Божића, тј. до радосног празника Рођења Христовог. 
За све православне хришћане још увек траје Божићни пост који треба проводити побожно у миру и молитвено у телесним и духовним подвизима.
 
За све нас неприхватљиво је да учествујемо у вечерашњем поноћном пировању тзв. "у најлуђој ноћи" који се више деценија, а нарочито у периоду безбожног комунизма, наметао Србима као један од главних празника. То је уствари дочек Нове године по актуелном грађанском, световном или политичком, календару који је уствари папски календар. Ово питање не тиче се директно црквених празника јер хришћани уважавају формално и административно, хтели то или не хтели, нову годину по том календару али не прихватају промену црквених празника нити обичаје који нарушавају дух Православља. Некада давно хришћани су обележавали црквену нову годину која пада 1.септембра (по старом календару) односно 14. септембра по новом и то представља литургијски циклус. Када је јануар проглашен за први месец у години и када су хришћани временом подлегли западној еуфорији славећи дочек у време Божићног поста - онда је руски цар Петар Велики увео правило да хришћани славе у јануару али 13 дана касније, да се не би кршио пост. То је код нас познато као Србска Нова година а уствари је то Нова година по јулијанском календару.
И то је икономија тј. снисхођење људским слабостима, одступање од правила да би се суштина сачувала и као нека врста противтеже западним, латинским, вредностима и утицајима. Ипак, за нас су најважнији Божић и Васкрс, то су празници који су смисао нашег живота и наше вере.
 
У Новој 2022. години желимо све најбоље хришћанима целог света, да истрајемо у свим својим благословеним борбама до коначне победе! Живели!

Нема коментара:

Постави коментар