субота, 30. јануар 2021.

Пламена ревност Светог Антонија Великог



Велики Светитељи су своју величину показивали својом вером у Бога и делима, својом огњеном ревношћу у борби против злих духова, а ради умртвљења греховних страсти и узрастања у врлинама. Задивљујућа су Житија Светих а један од тих светлих примера је и Свети Антоније Велики кога данас Црква прославља. 

Једном је овај велики подвижник и "отац монаштва" (како је назван)  у пустињи добио такве батине од демона који су се приказивали у разним застрашујућим материјалним облицима и пошто га је онесвешћеног и полумртвог пронашао један монах одвео га у један манастир да се опорави. Тек пошто се мало опоравио рекао им је: "Браћо, вратите ме опет у пустињу да наставим своју борбу!" 

Ето шта је пламена ревност!

Наравно, демони су га тукли физички из злобе и пакости јер им је то једино преостало да му учине (по Божијем допуштењу) зато што их је Антоније побеђивао молитвом, постом, смирењем и осталим подвизима. То их је страшно нервирало.

Заиста нам је Свети Антоније Велики дао пример како никада не треба да одустанемо од наше благословене борбе без обзира колико имамо снаге и да ли смо изгубили у некој борби. Јер, ако смо ослабљени или поражени у борби још увек рат није изгубљен а рат траје до последњег нашег издисаја. 

Борбом до победе!

Нема коментара:

Постави коментар