среда, 16. децембар 2020.

Примо де Ривера: Слава Шпанији!

 



Шпанска Фаланга за окупљање националистичке синдикалистичке офанзиве познатија под именом Фаланга била је десничарска политичка партија коју је 1933. године основао Хосе Антонио Примо де Ривера током постојања Шпанске републике. За разлику од осталих партија десне оријентације у Шпанији, Фаланга се темељила на републиканизму, модернизму и авангардизму, односно у духу раног италијанског фашизма.

По избијању Шпанског грађанског рата 1936. године, чланови Фаланге придружили су се националистима на челу с Франсиском Франком. Њен оснивач, Примо де Ривера, осуђен је на смрт од шпанске републиканске владе након губитка имунитета у парламенту, те је тако постао мученик фалангистичког покрета. Током рата, 60% предратног чланства Фаланге изгубило је живот. Од 1938. све синдикалне организације стављене су под управу Фаланге.

 (извор: Википедија)

...

У наставку ми износимо део политичког програма Шпанске Фаланге о управљању државом: 

То је оно што жели Шпанска Фаланга. Да би то постигла, позива у нови крсташки поход све Шпанце који желе васкрсење једне велике, слободне, праведне и праве Шпаније. Они који крену у овај крсташки рат морају бити предани служењу и жртви. Морају прихватити живот као војевање: дисциплину и опасност, самопрегор уз одбацивање сваке таштине, зависти, лењости и клеветања. 

У исто време служиће тој идеји радосно и часно. Сила је допуштена када се њом брани идеал који је оправдава. Истина, правда и отаџбина биће брањени свом жестином када се силом – или из заседе – на њих удари.  Али, Шпанска Фаланга никада неће користити силу као инструмент угњетавања.  Лажу они који најављују – рецимо, радницима – фашистичку тиранију. 

Све што је сноп или фаланга значи јединство, братску и одважну сарадњу, љубав.

Шпанска Фаланга, букнула из љубави, постојана у вери, знаће да војнички врати Шпанију Шпанији.“

Нема коментара:

Постави коментар